Eet je mooi logo

Chili pepers

Artikel door:

Google

Chili pepers zitten vol met antioxidantencarotenoiden  en vitamine C en zijn dus heel gezond. Toch zul je er geen kilo's van gaan eten, want chilipepers gebruik je alleen maar om gerechten pittiger en heter te maken. Er is zelfs een schaal voor chilipepers ontworpen om de heetheid een waarde te geven: de Scovilleschaal. De scherpte van de smaak wordt bepaald door de hoeveelheid Capsaïcine in de peper. Nederlanders vinden een gerecht pittig als deze rond de  500-1000 Scoville-eenheden bevat en dat is in vergelijking met de rest van de wereld laag. Rode pepers zijn voor beginnelingen, ze scoren op deze schaal 100 tot 500. De jalapenopeper is (kleine groene peper) al heel wat pittiger met 3000 tot 5000 en de Madame Jeanette (gele paprikavorm) is pas echt heet met een score van 100.000 tot 350.000. Maar dat is nog niets in vergelijking met de Moruga Scorpion. Deze peper is sinds begin 2012 officieel de heetste peper ter wereld met meer dan 2 miljoen Scoville-eenheden. Dat is pas echt hot!

Chilipepers kunnen klein of groot en in allerlei vormen en kleuren voorkomen. Er zijn er in de vorm van een paprika, van een kers, langwerpig, dik, dun, glad, gerimpeld. En er bestaan niet alleen rode en groen pepers, maar ook rode,  gele, oranje en paarse. Pepers geven een geven een scherpe, pittige maak smaak aan olie, dressings of sauzen en je kunt ze dus naar smaak toevoegen aan gerechten.

86-madame_jeannette.jpg

Madame Jeanette

Het gebruik van Chilipepers neemt toe en ook steeds meer mensen vinden het leuk om thuis chilipepers te kweken. Het enige wat je nodig hebt is wat aarde, een zaaibak en natuurlijk de zaadjes. Het ziet er leuk uit, en de pepers kun je verwerken in allerlei gerechten.

86-jalapenopeper.jpg

Jalapenonpeper