Peren
Artikel door: Inge de Munnik
Er bestaan 2 soorten peren: handperen en stoofperen. De handpeer heeft over het algemeen een groene kleur met soms een rode blos aan de zonzijde, een zachte schil die eenvoudig te verwijderen is, en sappig en zacht vruchtvlees. De stoofpeer is ook groen maar is droog en hard, en wordt alleen na lang koken eetbaar. Peren zijn vooral gezond omdat ze relatief veel vitamine C en vezels bevatten.Handperen kun je het beste met schil opeten. Een gemiddelde ongeschilde handpeer bevat 80-90 calorieën en levert je maar liefst 10% van de dagelijkse behoefte aan voedingsvezels.Deze geven je eerder een verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer trek hebt. Stoofperen worden eerst geschild en daarna gekookt. Stoofperen worden gebruikt in een bijgerecht of in een toetje. Je kunt de handperen ook verwerken in een gezonde herfstsalade
Heb je het liefste een sappige peer of een stevige peer? Als je de peer op een fruitschaal laat rijpen dan wordt deze sappiger en zachter. Je herkent dat aan de 'nek': als het steeltje en de schil een beetje meegeven dan is deze rijp. Als je van een stevige peer houdt dan bewaar je de peren het beste in de koelkast
Reacties