Artisjok
Artikel door: Inge de Munnik
In augustus en september zie je ze opeens opduiken bij de groenteman: artisjokken. Wat de artisjok zo bijzonder maakt is dat het een belangrijke bron van mineralen is, en die hebben we nodig voor onze huid, nagels en tanden. Zo bevat de artisjok kalium, fosfor, calcium, natrium, magnesium, ijzer en zink. Als we een tekort hebben aan magnesium dan uit zich dat in zachte, vlokkerige nagels die snel breken. terwijl fosfor en magnesium belangrijk zijn voor gezonde tanden. Gauw verslinden dus, deze bloem boordevol mineralen. Maar hoe?
Bereidingswijze artisjok
De bereidingswijze van de artisjok is eenvoudig. Je snijdt de steel van de artisjok af, en dompelt hem helemaal onder water in een pan en voegt een beetje zout toe. Vervolgens moet je de artisjok 30-45 minuten koken. Als hij klaar is, omdraaien en even uit laten lekken. Je eet de artisjok (warm of koud) als gezond tussendoortje of als voorgerecht met een vinaigraitte, een mager dipsausje of wat mayonaise. Maar wat kun je eten, en wat niet?
De blaadjes en het artisjokhart
Je begint met het eten van de blaadjes. Trek een blaadje van de artisjok en dip je het onderste deel in een sausje. Vervolgens zuig je de inhoud van het wat dikkere deel van het blaadje leeg. Als alle blaadjes op hebt gegeten ben je nog niet klaar! Onder de blaadjes, in het hart van de artisjok, zit het 'hooi', dat eruit ziet als een stelletje draden en erg vezelig is. Het hooi is niet eetbaar en moet verwijderd worden. Schraap dus voorzichtig de draden weg zodat de bodem overblijft. Nu ben je aangekomen bij het lekkerste van de artisjok, het hart. Deze snijd je in kleine stukjes en eet je, net als de blaadjes, lekker op. Een keer wat anders op tafel en bijzonder leuk als snackgroente.
Reacties