Vitamine
- Vitamine A
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B3
- Vitamine B5
- Vitamine B6
- Vitamine B8 (biotine)
- Vitamine B11 (foliumzuur)
- Vitamine B12
- Vitamine C
- Vitamine D
- Vitamine E
- Vitamine K
Mineralen
- Calcium
- Chroom
- Fosfor
- Fluoride
- ijzer
- Koper
- Magnesium
- Mangaan
- Seleen | selenium
- Kalium
- Zink
- Chloride
- Jodium
Overige voedingsstoffen
Carotenoïden
Carotenoïden omvatten een omvangrijke groep (meer dan 600 bekende moleculen) van gele tot roodachtige kleurstoffen, die vooral in de chromoplasten van planten, in bacteriën, maar ook in de huid voorkomen
De meestvoorkomende vormen van carotenoïden in voedingsmiddelen zijn
- alfacaroteen
- bètacaroteen
- bèta-cryptoxanthine
- astaxanthine
- luteïne
- zeaxanthine
- lycopeen
De eerste drie genoemde carotenoïden kunnen in het lichaam omgezet worden in retinol ofwel vitamine A. De meeste carotenoiden in voeding werken als antioxidant in ons lichaam.
Carotenoïde is bij het overdragen van energie bij de fotosynthese betrokken als antennenpigment. Verder beschermen ze chlorofylmoleculen tegen de schadelijke gevolgen van zonlicht bijvoorbeeld van UV-stralen.