Eet je mooi logo

Recepten voor een gezond en lekker Kerstdiner

Artikel door:

Google

Natuurlijk kun je de feestdagen als excuus gebruiken om je volledig te buiten te gaan aan dingen die niet goed voor je zijn. Maar waarom zou je met Kerst niet iets gezonds op tafel zetten? Dit gezonde, lekkere Kerstdiner bevat een aantal kleurrijke, gezonde gerechten die je gemakkelijk zelf kunt bereiden. We beginnen met een pompoenwortelsoep, als tussengerecht een kleine veldsalade met gegrilde paprika, dan gestoofde kip in rode wijn en tot slot fruit op wolken na. 

 

Pompoenwortelsoep (Bereidingstijd 45 min.)

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 grote ui
2 el margarine (of boter of een bak- en braadproduct)
350 gr winterpenen/bospenen, schoongemaakt en in stukken gesneden
400 gr pompoen, schoongemaakt en in stukken gesneden
2 tl kerriepoeder
1 l groentebouillon
Garnering: Crème fraiche en verse peterselie

Bereidingswijze
Snipper de ui en fruit deze in de margarine in een grote soeppan. Voeg de wortel en pompoen toe en laat dit een aantal minuten bakken. Breng op smaak met de kerriepoeder.
Voeg de bouillon toe en laat het geheel ong. 30 minuten zachtjes koken. Pureer de wortel en pompoen als deze gaar zijn en breng op smaak met wat zout en peper. Serveer uit in kleine soepkommetjes en garneer met een lepel crème fraiche en verse, fijngehakte peterselie.
 
 r13-pompoensoep_kerst.jpg
 r13-paprika_kerst.jpg Kleine veldsalade met gegrilde paprika (Bereidingstijd 15 min)

Ingrediënten (4 personen)
1 kleine rode paprika
1 kleine gele paprika
1 kleine groene paprika
1 teentje knoflook, fijngehakt
Verse peterselie, fijngehakt
6 el olijfolie
2 el citroensap
1 el kappertjes
100 gr veldsla

Bereidingswijze
Was de paprika's en smeer de buitenkant in met olijfolie. Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de paprika's er 20 minuten in. Als de paprika's uit de oven komen en gekleurd zijn stop je ze warm in een zak. Daarna laat je ze afkoelen. Als ze afgekoeld zijn haal je de paprika's uit de zak, ze zien er dan helemaal verschrompeld uit. Vervolgens haal je het steeltje er af en de zaadjes er uit en trek het velletje er af. Snijdt daarna de paprika’s in reepjes.

Meng de peterselie, knoflook, olijfolie, citroensap, peper en zout tot een dressing en schep hier vervolgens de paprikareepjes en kappertjes doorheen. 

Verdeel de veldsla over 4 borden, leg er de paprikareepjes overheen en besprenkel met nog wat dressing.
Gestoofde kip in rode wijn, broccoli en nootjes (Bereidingstijd 40 min.)

Ingrediënten (voor 4 personen)
50 gr margarine (of boter of een bak- en braadproduct)
4 kippenpoten
2 teentjes knoflook, fijngesneden
50 gr bloem
300 ml rode wijn
2 kippenbouillontabletjes
500 gr krielaardappeltjes, voorgekookt
8 el olijfolie
1 sjalotje, gesnipperd
2 el rode wijnazijn
70 gr macadamia noten, fijngehakt
600 gr broccoli, in roosjes gesneden

Bereidingswijze
Verhit de boter in een braadpan, kruid de kippenpoten met peper en zout en bak deze in 4 minuten rondom. Leg de kippenpoten apart en fruit in de braadpan de knoflook zo’n 3 minuten. Voeg de bloem toe, bak die 2 minuten mee en voeg dan de wijn en bouillontabletjes toe. Roer dit tot een glad geheel, leg de kip terug in de pan en voeg water toe tot de kip net onder staat. Breng dit roerend aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur 30 minuten pruttelen.

Leg de krielaardappeltjes in een ovenschaal en sprenkel daarover 2 el olijfolie, grof zeezout en versgemalen peper. Bak de krieltjes in een voorverwarmde over van 200°C voor ongeveer 20 minuten.

Marineer de fijngesnipperde sjalot in de rode wijnazijn en de rest van de olijfolie en voeg daar de fijngehakte noten aan toe. Breng de marinade op smaak met zout en peper en laat dit 5 minuten staan. Kook de broccoli in 5 minuten beetgaar in een pan kokend, gezouten water. Giet de roosjes af en verdeel er de dressing over.

Verdeel de broccoli over 4 borden, leg hier de kippenpoot naast en garneer dit met de saus van de kip. Serveer met de aardappeltjes.
 r13-kip_in_wijn.jpg
 r13-fruit_op_wolken0.jpg
Nagerecht Fruit op wolken (Bereidingstijd 15 min.)

Ingrediënten
2 el amandelschaafsel
1 bakje mascarpone
150 ml magere yoghurt
2 el poedersuiker
Bitterkoekjes, verkruimeld
400 gr vers fruit naar keuze

Bereidingswijze
Rooster het amandelschaafsel in een droge pan tot deze kleur begint te krijgen en leg dit apart op een bordje. Meng de mascarpone met de yoghurt en de poedersuiker.
Serveer het dessert in hoge glaasjes en werk in lagen. Verdeel eerst wat van de verkruimelde bitterkoekjes over de glazen, dan een laagje mascarpone, dan het fruit. Eindig met een laatste laagje mascarpone en strooi daar het geroosterde amandelschaafsel overheen.
 
Tip voor de kinderen: Kerstkoninkjes

Dit toetje is niet alleen heel erg leuk om te zien, maar ook gezond. Koop grote aardbeien en maak hier met slagroom Kerstkoninkjes van. Schattig toch?


 


 r13-aardbeien_voor_kinderen0.jpg