Zelf stoofperen maken
Artikel door: Inge de Munnik
Als je zelf stoofperen wil maken zonder toevoeging van extra geraffineerde suikers dan is de Gieser Wildeman de beste keuze. Deze Nederlandse kleine, iets zoete stoofpeer is beschikbaar van oktober tot en met februari. Deze stoofpeer kookt vuurrood en is zo zoet dat suiker toevoegen overbodig is. Stoof de peer niet in rode wijn of port (dan voeg je alcohol toe) maar kies voor bessensap (bijvoorbeeld Betuwe bessensap zonder toevoegingen). Het geeft een heerlijke smaak aan de peertjes en zorgt voor een mooie kleur.
Ingrediënten
- 1 kilo Gieser Wildeman stoofpeertjes
- 1 kaneelstokje
- 2 dl rode bessensap (bijvoorbeeld Hero Betuwe bessensap)
Bereiding
Schil de peertjes, laat ze heel en laat de steeltjes zitten. Leg de peren in een pan, overgiet ze met het bessensap en voeg het kaneelstokje toe. Voeg water toe zodat ze net onder water staan. Breng de peertjes op hoog vuur met de deksel op de pan aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag en laat ze in ongeveer 40 - 50 minuten gaar en dieprood worden. Laat de peertjes in het vocht afkoelen.
Haal de stoofpeertjes uit de pan en serveer ze op kamertemperatuur. Het overblijvende kookvocht kun je eventueel laten inkoken tot een kwart van het oorspronkelijke volume en over de peertjes gieten. Lekker bij wild of gevogelte!
Foto: Gieser Wilderman stoofpeertjes
Reacties