Kleurrijke Chili Con Carne
Artikel door: Inge de Munnik
De Mexicaanse keuken staat bekend om zijn intense en gevarieerde smaken, kleurrijke decoratie, en de verscheidenheid van specerijen die het heeft. Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een pittige stoofschotel die het altijd goed doet, maar zeker als het koud is buiten. In het traditionele recept van Chili con carne wordt altijd gebruik gemaakt van chilipepers, knoflook, ui en komijn. Meestal worden er ook bonen en tomaten aan toegevoegd. Er bestaan duizenden variaties waarbij voor andere soorten vlees of afwijkende ingrediënten gekozen wordt. Wij geven je ons recept voor de 'eet je mooi' Chili con carne, een variant met mager rundergehakt en heel veel gekleurde groenten. Buen provecho!
Ingrediënten (4 personen)
• 400 gram rundergehakt
• 1 teentje knoflook
• Olie of margarine
• 1 blik rode kidneybonen (400 gram)
• 400 gram gemengde groenten (waaronder in ieder geval een grote ui en 2 tomaten, aangevuld met maïskorrels, sperziebonen, rode paprika, groene paprika, witte kool of prei). Tip: heb je een keer wat minder tijd, kies dan voor een zakje voorverpakte Mexicaanse roerbakgroentenmix (400 gram)
Kruiden
• 1 el hete chilipoeder
• 1/2 el komijnpoeder
• 1/2 tl nootmuskaat
• 1/2 el paprikapoeder
• 1/2 elgedroogde oregano
• peper en zout
Deze kruiden kun je eventueel vervangen door Mexicaanse kruiden of mix voor Chili con carne
Garnering
• 1 avocado
• Tortillachips
Bereiding (circa 30 minuten)
Giet de kidneybonen af en spoel ze af met water. Maak de gemengde groenten schoon (behalve de ui en avocado) en snijd ze in blokjes. Zet deze klaar.
Pel de ui en snipper deze in blokjes. Pel de knoflook en pers het teentje er uit. Zet een flinke pan op middelhoog vuur. Voeg een klein beetje olie of margarine toe, laat 1 – 2 minuten heet worden. Voeg de gesnipperde uien toe en roerbak deze twee minuten.
Voeg dan de knoflook, de gemengde groenten, het chilipoeder, het paprikapoeder, de nootmuskaat en de komijn toe. Roer goed door elkaar en roerbak nog eens 5 minuten. Zet het vuur hoog en voeg het rundergehakt toe. Roerbak totdat al het gehakt bruin is. Zorg dat je het vuur hoog houdt, zodat het gehakt echt bakt en niet stooft.
Voeg daarna de tomaten en oregano toe. Breng de chili aan de kook, roer door elkaar, leg de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat 10-15 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert. Voeg eventueel een eetlepel water toe als de saus te droog is. Proef de chili en voeg eventueel nog wat chilipoeder, peper of zout toe.
Verdeel de chili over 4 borden en garneer met een aantal schijfjes avocado en een paar tortillachipjes. Lekker met zilvervliesrijst of een stukje volkorenbrood.
Reacties