Tomatensoep van verse tomaten voor een mooie huid
Artikel door: Inge de Munnik
Wist jij dat tomatenpuree werkt tegen huidveroudering? Onderzoek wijst uit dat het effectief werkt als je 10 eetlepels tomatenpuree per dag in combinatie met 10 gram olijfolie. De olijfolie zorgt ervoor dat de lycopeen uit de tomaatbeter wordt opgenomen in je lichaam. Bij de personen die deelnamen aan het onderzoek was de aanmaak van procollageen, een eiwit dat de huidstructuur helpt verbeteren, sterk toegenomen. Ook de bereidingswijze van de tomaten speelt in rol. Door het koken van tomaten worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in een meer biologisch beschikbare vorm. Gekookte of gestoofde tomaten zijn dus gezonder dan rauwe tomaten. Je kunt dus niet vaak genoeg een lekkere zelfgemaakte tomatensoep op tafel zetten. Het is niet alleen lekker, maar als je het EetjeMooi basisrecept gebruikt knapt je huid er ook eens van op.
Ingrediënten (4 personen)
- 1 ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 wortel, geschild en grof geraspt
- 1 selderij, in kleine stukjes
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 theelepel basilicum
- olijfolie
- 1 kg rijpe tomaten
- 1 liter kippen- of groentebouillon
Bereidingswijze
Bak de ui, knoflook, wortel, selderij in een grote pan met wat olijfolie. Laat zachtjes pruttelen, en roer er regelmatig in. Ondertussen zet je een pan kokend water op. Dompel de tomaten 30 seconden in kokend water en haal ze er dan uit. Trek het velletje er af (let op, heet!) en snijd de tomaten in stukken. Voeg deze stukken bij de groenten in de pan. Voeg de tomatenpuree, basilicum en de bouillon toe en laat alles nog ongeveer 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
Laat de soep een beetje afkoelen en pureer deze vervolgnes met een staafmixer, een keukenmachine of een blender. Doe de soep terug in de pan, breng weer aan de kook en voeg naar smaak peper en zout toe.
Reacties