Eet je mooi logo

Zelf bouillon trekken van botten en vlees is gezond

Artikel door:

Google

Wat is er nu gezonder en lekkerder dan een zelf getrokken bouillon van botten en vlees? Deze bouillon is rijk van smaak en zit vol voedingsstoffen die je zeker niet zult vinden in bouillonblokjes of pakjes soep. Voor een echte ouderwetse goede soep heb je botten, vlees én tijd nodig. Want het kost nu eenmaal minimaal een halve tot een hele dag om de voedingsstoffen uit de beenderen en het vlees trekken.  Zelfgemaakte botten bouillon is rijk aan calcium, magnesium, fosfor en andere mineralen en sporenelementen. Verder bevat bouillon collageen en hyaluronzuur die helpen om alle bindweefsel structuren in je lichaam mooi stevig en sterk te houden en deze stoffen zijn ook goed voor je huid. Ga zelf aan de slag en maak je eigen runderbouillon. Dit is het recept voor het maken van 2 liter bouillon.  

runderschenkel.jpgBenodigde ingrediënten:

  • 1 runderschenkel (circa 1 kg)
  • 1 dikke prei
  • 2 winterwortels
  • 2 uien
  • 1 bleekselderij
  • 10 takjes bladselderij
  • 3 laurierbladeren
  • 1 takje tijm
  • 1 tl peperkorrels
  • 3 liter water
  • zout

Andere benodigdheden

  • 2 grote pannen
  • zeef
  • schone theedoek
  • schuimspaan

Bereiding:
Doe in een grote pan 3 liter koud water, leg de schenkel er in en de laurierbladeren en breng aan de kook. Als het water begint te koken verschijnt er schuim op het water. Haal met een schuimspaan het water er af totdat het water goed kookt en er geen schuim meer naar boven komt. Hierdoor blijft de bouillon mooi helder.

Verplaats je pan nu naar een klein pitje en draai het vuur helemaal laag, leg het deksel op de pan op een klein kiertje en laat het vlees 3 uur trekken. Je kunt vooraf nooit precies zeggen hoe lang het precies gaat duren, want als het vlees niet gaar is moet je het gewoon nog even laten staan. Controleer regelmatig of de soep niet kookt, want dat is niet de bedoeling,

Groenten
Was alle groenten (wortel, bleekselderij, bladselderij) goed en snijd ze in grove stukken. Snijd ook de uien. Als het vlees gaar is voeg je alle groenten. de peperkorrels en de tijm bij de bouillon toe. Verhit de bouillon opnieuw tot het kookpunt. Laat alle ingrediënten nu nog 45 minuten trekken. 

Zeven
Schep dan de bouillon met vlees en groenten in een zeef die op een tweede grote pan is geplaatst. Laat de inhoud van de zeef koud worden. Scheid de schenkel en het vlees van de groente. Gooi de groente en de kruiden weg. Pluk het vlees van het bot van de schenkel. Verwijder vellen en vette delen. Haal het merg uit het bot. Snijd het vlees in kleine stukken en zet deze met het merg apart.

Maak vervolgens de eerste soeppan schoon, plaats de nu zeef op deze pan en leg hierin de chone theedoek (zonder wasverzachterluchtjes). Giet de afgekoelde bouillon door deze doek. Breng de bouillon opnieuw aan de kook om deze eventueel nog wat in te koken voor een sterkere smaak. Proef de bouillon en voeg naar smaak peper en zout toe. 

Dit is de basisbouillon. Je kunt van deze bouillon sauzen maken of bijvoorbeeld een lekkere 'zondagse' soep zoals oma die vroeger maakte. Voeg dan aan de bouillon verse soepgroenten en gehaktballetjes toe en laat nog even koken.