Is aspartaam wel of niet gezond?
Artikel door: Inge de Munnik
Is aspartaam gevaarlijk voor je gezondheid? Het voedingscentrum en KWF kankerbestrijding zeggen dat aspartaam een veilige zoetstof is. Toch is aspartaam omstreden als suikervervanger.Is aspartaam gevaarlijk voor je gezondheid? Het voedingscentrum en KWF kankerbestrijding zeggen dat aspartaam een veilige zoetstof is. Toch is aspartaam omstreden als suikervervanger.
Voor- en tegenstanders van aspartaam
Wat zijn dan die ‘roddels’ op internet? Lees hier de argumenten van voor- en tegenstanders. De argumenten gaan over de vermeende gevaren voor de gemiddelde gebruiker.
De voorstanders van aspartaam:
• Je mag dagelijks maximaal 40 mg/kg innemen. Om 40 mg aspartaam in te nemen moet een persoon van 60 kg dagelijks 10 liter cola light drinken.
• De methanol in het lichaam, die ontstaat door metabolisering van aspartaam, na het drinken van een glas light frisdrank is minder dan de hoeveelheid die ingenomen wordt bij een glas vruchtensap of melk.
• Fenylalanine en asparaginezuur die in het lichaam worden gevormd uit aspartaam zijn onmisbare aminozuren.
• Wetenschappers van de Universiteit van Illinois beweren dat aspartaam het ontstaan van cariës tegenwerkt. In Leeds zeggen ze dat aspartaam goed is voor je lijn, omdat het weinig calorieën bevat. Daarnaast vermindert het je hongergevoel en dat is weer handig bij het afvallen.
De tegenstanders
• Aspartaam is mogelijk kankerverwekkend, maar er bestaan nog geen definitieve studieconclusies. Argument daarbij is dat Europa nauwelijks eigen studies heeft gedaan naar aspartaam en dat zij voornamelijk de Amerikaanse goedkeuring voor aspartaam overnam.
• Bij de FDA is door consumenten een groot aantal bijwerkingen gemeld, wellicht door de grote aandacht in de Amerikaanse pers. Denk aan hoofdpijn, migraine, smaakverlies, oorsuizingen, duizelingen en misselijkheid.
• Aspartaam bevat de aminozuren fenylalanine en asparaginezuur in geïsoleerde vorm. Beide zijn essentiële aminozuren en zitten bijvoorbeeld in eiwit. Desondanks zijn er vragen over de risico's van inname van geïsoleerde aminozuren.
• Uit aspartaam kan methanol gevormd worden.
• Er zijn indicaties dat je er niet van afvalt, maar juist aankomt. Dit zou komen omdat je van zoetstof in het algemeen honger krijgt
• Onder ratten is een toename gezien van diverse kankersoorten bij inname van aspartaam.
Wat in ieder geval wél vast staat is dat Aspartaam ongeschikt is voor fenylketonurie (aangeboren stofwisselingsziekte) patiënten.
Reacties