Zijn tarwe en volkorenbrood ongezond?
Artikel door: Inge de Munnik
Recent zijn er een aantal populaire boeken verschenen zoals oa. “Broodbuik” en het populaire boek “de Voedselzandloper”. Kenmerkend voor deze boeken is dat zij een uitgebreide uitleg geven van wat er allemaal mis zou zijn met onze dagelijkse voeding en onze gezondheid. Zo wordt er onder andere vermeld dat de tarwe die wij nu consumeren genetisch gemanipuleerd is waardoor het een ander soort gluten (een tarwe-eiwit) bevat dan in het verleden het geval was. Dit gluten zou onze darmen aantasten en verslavend werken.
Tarweconsumptie wordt daardoor als oorzaak van het ontstaan van obesitas, diabetes, alzheimer, ADHD en tal van auto-immuun ziekten genoemd. Door deze publicaties en de daaruit resulterende berichtenstroom in de dagelijkse “social media” raken veel mensen in verwarring met betrekking tot de veiligheid en de kwaliteit van de dagelijkse voeding.
De Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV), een platform van wetenschappelijk opgeleide voedingskundigen in Nederland, denkt hier anders over. Afgezien van de wetenschappelijke onjuistheid van bovengenoemde uitlatingen over mogelijke “schadelijke” effecten van tarwe signaleert de NAV een belangrijk ander gezondheidsrisico als mensen minder tarwe en volkorenproducten gaan eten. Deze producten zijn namelijk een zeer belangrijke bron van voedingsvezels, b-vitamines en mineralen, maar zijn daarnaast ook verantwoordelijk voor een groot deel van de jodium inname.
Zijn alle uitlatingen omtrent tarwe en ongezondheid dan onzin?
Het is bekend dat ongeveer 1 % van de bevolking een genetische aanleg heeft om als gevolg van het consumeren van granen (tarwe, rogge, gerst, spelt) die het eiwit gliadine (uit gluten) bevatten de darmziekte coeliakie te ontwikkelen. Dit is een aandoening die overgaat wanneer men op een glutenvrij dieet overgaat.
Daarnaast is er een groep patiënten met darmproblemen die worden “samengevat” onder de noemer “prikkelbaar darm syndroom”. Wanneer deze personen een tarwevrij dieet gaan volgen blijkt bij ongeveer 30% daarvan de klachten te verminderen. De oorzaken van prikkelbaar darm syndroom blijken echter zeer complex te zijn en er bestaat geen enkele zekerheid dat dit enkel is toe te schrijven aan een overgevoeligheid voor tarwe (dan wel specifieke componenten daarvan).
Waarom zou je stoppen met het eten van tarwe?
Uit de huidige beschikbare gegevens volgt dat naast de 1% patiënten met coeliakie mogelijk 6-8% van de personen met een vorm van glutengevoeligheid, baat zou kunnen hebben van het verminderen van de gluten/tarwe consumptie. Volgens de NAV is er geen enkele reden om de consumptie van tarwe en andere volkoren producten in het algemeen te ontraden. De Nederlandse Academie van Voedingswetenschapen schaart zich derhalve achter de adviezen van de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) om dagelijks ruim groente, fruit en volkoren graanproducten in onze voeding op te nemen.
Reacties