Lente-ui
Artikel door: Inge de Munnik
De lente-ui (ook wel bosui genoemd) behoort tot de uienfamilie en is een groente die in heel veel gerechten gebruikt kan worden. De smaak is licht pikant en ligt tussen die van ui en bieslook in. Fijn gesnipperd kun je het in salades, in sauzen of op de boterham gebruiken. De lente-ui bevat vitamine C en mineralen als zink, fosfor en calcium. De inname van deze mineralen draagt bij aan de antioxidant capaciteit van de huid. Zink draagt bovendien bij aan synthese van collageen. Verder bevat de lente-ui veel vezels. Omdat de lente-ui bijna op elk gerecht lekker smaakt is het een ideale groente om je dagelijkse boterhammen of een salades wat op te fleuren.
In welke gerechten kun je lente-ui gebruiken?
Het lente-uitje bevat slechts 37 Kcal per 100 gram. Ze smaken overheerlijk in voorjaarsgerechten met vis, kalfsvlees, kip en eiergerechten. Als lente-uitjes worden mee gestoofd, zorgen ze voor een zachte uiensmaak. Maar je kunt een lente-ui ook gebruiken om je gerechten te garneren. Een gesnipperd uitje over een oosters gerecht smaakt niet alleen goed, maar het ziet er ook nog eens leuker uit.
Reacties