Cherrytomaatjes zijn beautybommetjes
Artikel door: Inge de Munnik
Wat zien cherrytomaatjes er toch vrolijk uit, werkelijk om op te eten! Ze zijn er in allerlei kleuren: rood, oranje en geel. Door hun opvallende uiterlijk en sappige bite zijn ze bijzonder geschikt voor in lekkere frisse zomersalades of ter decoratie bij verschillende gerechten. Net als de gewone tomaat bevat de cherrytomaat lycopeen, een beta-caroteen. Bèta-caroteen (pro vitamine A) wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en daarvan is bewezen dat het helpt om de huid gezond te houden. Verder bestaat het vermoeden dat lycopeen bescherming kan bieden tegen de schadelijke effecten van UV straling van de zon. Cherrytomaten bevatten ook veel vitamine C, dat bijdraagt aan de aanmaak van collageen en het functioneren van de huid. Voor ons is er maar een conclusie: cherrytomaatjes zijn echte beautybommetjes!
Met cherrytomaatjes kun je volop variëren:
- als snackje tussendoor of los bij de barbecue
- vullen met vis of kaas en als borrelhapje serveren
- gebruiken in salades
Hoewel het verhitten van groenten meestal gepaard gaat met een verlies aan voedingsstoffen, blijkt de beschikbaarheid van lycopeen uit gestoofde tomaten groter dan uit een rauwe tomaat. Door de hitte worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. De toevoeging van een beetje vet, bij voorkeur olijfolie, bij de bereiding van tomaten zorgt voor een nog betere opname via de darmwand. Als je de cherrytomaatjes even roerbakt in wat olijfolie met wat ui en knoflook dan zijn ze nog beter voor je huid dan wanneer je ze gewoon los oppeuzelt.
Reacties