Eet je mooi logo

Radijs

Artikel door:

Google

Tijd voor knapperige en pittige radijsjes! Oorspronkelijk is radijs een echt voorjaarsgewas maar tegenwoordig zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. De familie radijs is groot: er bestaan rode, rosé, witte of paarse soorten. De Romeinen gebruikten radijs als middel om de werking van de lever en de galblaas te stimuleren. Dit is belangrijk voor de spijsvertering. Per 100 gram vers gewicht bevat radijs slechts 20 Kcal maar wel veel vitamine en ijzer. Gezonde knolletjes dus. Vaak eten we radijsjes als snack of snijden we ze in dunne plakjes voor in de salade. Maar met de radijs kun je veel meer doen.

Pittige smaak van radijs

Erg lekker is het om radijsjes bijvoorbeeld beetgaar te wokken of in blokjes te snijden en te verwerken in hartige taarten. Een verrassend aspect van radijs is dat je ook het blad kunt eten. Het smaakt pittig en koolachtig. Beleg eens een boterham met kaas en radijsblad, gebruik het gesneden in de sla of maak er soep van! Houd je niet zo van het peperige karakter? Kook de radijsjes dan bijvoorbeeld in ruim water met zout. Radijsjes krijgen op deze manier een bloemkoolachtige smaak. 

Op zijn lekkerst in de lente

Nu het lente is, is de radijs volop verkrijgbaar! Bosjes radijs kunnen het beste zo vers mogelijk gegeten worden. Dan heeft radijs de knapperigste beet en meest frisse smaak. Let bij aankoop op de harde structuur en fris groene kleur van de blaadjes. Was de radijsjes voor gebruik grondig. Snijd de blaadjes en kleine worteltjes eraf. Wil je de bos radijsjes bewaren? Snijdt dan het bladgroen tot 1 cm van de knolletjes en bewaar de bos in de groentelade van de koelkast.