Venkel vol vitamine C
Artikel door: Inge de Munnik
Venkel is caloriearm maar vezelrijk en een goede bron van kalium, foliumzuur en vitamine C. Een lekkere en pure groente, die door zijn smaak en knapperigheid op diverse manieren te gebruiken is. Van origine komt venkel uit de landen rond de Middellandse Zee. De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel en in de middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan. Onze Nederlandse venkel is alleen in het zomerseizoen verkrijgbaar. Genoeg redenen om de zomer thuis in huis te halen en in de keuken wat lekkers te bereiden met venkel.
Smaak
De smaak van venkel is anijsachtig, een beetje zoet, maar toch pittig. Door verhitting wordt de smaak van venkel zachter. Venkel kan gekookt, gebakken, rauw, geschaafd of dun gesneden, als salade worden gegeten. Met name de combinatie van knapperige venkel en de zachtheid van vis is verrukkelijk. Maar het combineert ook goed met kaas en citrusfruit.
Basisrecept
De bereiding van venkel is heel eenvoudig. Maak de venkel schoon, snijd ze doormidden of in dikke plakken. Kook vervolgens de venkel in weinig water met iets zout in 10-15 minuten gaar. Maar er is veel meer mogelijk met venkel. Zoek maar eens naar venkelrecepten op internet: je ziet venkel in salades, in mediterrane gerechten, venkel uit de oven.... Variatie genoeg.
Teelt van venkel
Ons koele en droge zomerklimaat is perfect voor de venkelteelt en verfijnt de bijzondere smaak van deze kruidige groente. De Nederlandse venkelteelt is een ‘schone teelt’, wat betekent dat er extra wordt gecontroleerd op bijvoorbeeld de kwaliteit van de grond.
Reacties