Verse maïs van de maïskolf
Artikel door: Inge de Munnik
Wat is er nu leuker en lekkerder dan zelf de knapperige korrels van een hete maïskolf te knagen? Natuurlijk kun je maïs het hele jaar door kopen, maar tussen half juli en half oktober kun je genieten van de Nederlandse oogst suikermaïs. Het lekkerste zijn de kolven die je vers koopt en waar de schutbladeren nog aanzitten. Als je ze te lang bewaart loopt het suikergehalte snel terug en wordt de smaak een stuk minder. Hoewel mais een graansoort is wordt deze vaak gegeten als groente. Maïs bevat bètacaroteen, Vitaminen B1, B2, B6, B11. Ook bevat het een aantal mineralen zoals ijzer, zink, fosfor, magnesium en koper. Een maïskolf weegt 200-300 gram en levert je 150 - 225 kcalorien. Niet echt calorie-arm, maar van af en toe een maïskolfje eten wordt je echt niet dik. Het is een leuk bijgerecht bij Mexicaanse gerechten of bij de barbecue.
Maïskolf bereiden
Suikermais is een totaal andere soort dan de snijmaïs die je in Nederland veel ziet en die gebruikt wordt als veevoer. Koop per persoon een kolf suikermaïs. Verwijder de schutbladen en de draden van de kolf. Kook de kolven in ruim water, voeg eventueel een schepje suiker toe, maar geen zout. Kook maïskolven gemiddeld 10 tot 15 minuten. De maïskorrels zijn na het koken gemakkelijk van de kolf te happen of te snijden.
Reacties