Waarom je andijvie beter zelf kunt snijden
Artikel door: Inge de Munnik
Rauwe andijvie levert je weinig calorieën (17 kcal per 100 gram) en relatief veel vitamine A, B2, C en bètacaroteen. En juist die voedingsstoffen dragen bij aan een mooie huid! Daarnaast bevat andijvie vitamine B1, B6, B11 en de mineralen calcium, magnesium,kalium, koper en zink. Vooral de buitenste, meest groene bladeren zijn rijk aan vitaminen. Als je een mooie stevige krop andijvie koopt en deze zelf in reepjes snijdt dan kun je hier rekening mee houden. Het snijden is overigens zo gebeurd. Wel goed wassen daarna!
Niet voorverpakt kopen
Voorgesneden groente kan minder vitamine C bevatten dan ongesneden groente. Bij het schillen en snijden gaat vitamine C verloren. Bij groene groente zoals andijvie komt bij snijden een stof vrij, dat vitamine C afbreekt. Het verlies van vitamine C blijft beperkt als de voorgesneden groente luchtdicht is ingepakt.
Hoe andijvie eten
Bijna 35% van de consumenten lust andijvie rauw, 40% kookt de bladgroente. Driekwart eet er aardappelen bij. Als je de andijvie kookt moet je er rekening mee houden dat deze bladgroente behoorlijk slinkt. Reken per persoon op 350 gram andijvie, bij het koken houd je dan ongeveer 200 gram per persoon over. Je kunt andijvie ook roerbakken met een uitje en wat knoflook.
Andijvie is een nitraatrijke groente. Het advies is om niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groente te eten
Reacties