Vitamine
- Vitamine A
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B3
- Vitamine B5
- Vitamine B6
- Vitamine B8 (biotine)
- Vitamine B11 (foliumzuur)
- Vitamine B12
- Vitamine C
- Vitamine D
- Vitamine E
- Vitamine K
Mineralen
- Calcium
- Chroom
- Fosfor
- Fluoride
- ijzer
- Koper
- Magnesium
- Mangaan
- Seleen | selenium
- Kalium
- Zink
- Chloride
- Jodium
Overige voedingsstoffen
Vitamine A
Goedgekeurde claims vitamine A door Efsa met betrekking tot huid, haar, tanden en nagels:
- draagt bij tot de instandhouding van een normale huid
Overige onderzoeken
- Vitamine A in voeding werkt als antioxidant in ons lichaam
- Vitamine A heeft een positief effect op het uiterlijk van de huid. Vitamine A speelt een belangrijke rol in de huid. Retinoides, die verwant zijn aan vitamine A spelen een rol bij regulering van keratine vorming van de huidcellen (Boelsma et al, 2003; Cosgrove, 2007)
- Een gebrek aan vitamine A kan leiden tot een overmatige productie van keratine in de haarzakjes, waardoor er grove, bruine kegelvormige bultjes op de huid ontstaan (Chia et al., 2008).
- Een gebrek aan vitamine A (retinol) kan zorgen voor een vermindering van slijm productie, wat leidt tot een verminderde speeksel stroming, verminderde stevigheid van het gebit en aanzienlijke toename van de kans op tandbederf (cariës) (Ehizele et al., 2009).
Overige claims vitamine A goedgekeurd door EFSA
- draagt bij tot een normaal metabolisme van ijzer
- draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem (maar verhoogt weerstand niet)
- speelt een rol in het celspecialisatieproces
- draagt bij tot de instandhouding van normale slijmvliezen
- draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen
Het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit carotenoïden uit plantaardige producten. De belangrijkste provitamine A carotenoïde is bètacaroteen. Andere provitamine A-carotenoïden zijn alfacaroteen en bètacryptoxanthine. Ook deze provitamines zet het lichaam om in vitamine A.
Het lichaam neemt minder vitamine A op uit carotenoïden dan de voorgevormde vitamine A uit producten van dierlijke oorsprong.
Het vitamine A-gehalte in voedingsmiddelen wordt meestal aangegeven in retinol-activiteitequivalenten (RAE): 1 RAE = 1 microgram retinol = 12 microgram bètacaroteen = 24 microgram alfacaroteen.